Adžamu Baraka – Afroamerička pozicija po pitanju hladnog rata sa Kinom

Foto: Al Such/WABE

Afrički radikalni, antiimperijalistički, internacionalistički pokret, kinesku državu i kineski narod vidi mnogo drugačije od američke države i njene vladajuće klase. Kao oslobodilački i antimperijalistički pokret u SAD, naša je pozicija jasna: rat je klasno pitanje i kažemo da neće pasti ni jedna kap krvi crnačke radničke klase i siromašnih da bi odbranili kapitalističku oligarhiju.

Važno je da ova pozicija bude jasna, jer američka država želi da razdvoji aktuelnu borbu crnaca za ljudska prava i antikolonijalizam u Sjedinjenim Državama od šire antikolonijalne i revolucionarne borbe i pokreta širom sveta. SAD želi da projektuje naš pokret samo kao onaj koji se tiče BLM (Crni životi znače), osvajanja „građanskih prava“ ili nečega što se naziva rasnom pravdom, što je objektivno nemoguće u belačkoj suprematističkoj kolonijalističkoj državi.

To je takođe bila strategija SAD krajem 1940ih kada su Afrikanci u SAD bili na čelu agitacije za radikalni pojam ljudskih prava koji je bio usredsređen na demokratiju, rasnu pravdu, nacionalno i narodno samoopredeljenje. Ta je politika često bila izričito antikapitalistička, smatrajući da ono što danas nazivamo rasnim kapitalizmom pruža materijalnu osnovu za beačku suprematističku vlast. To je crnačka radikalna internacionalistička tradicija, i perspektiva koja formira moje stavove o pitanju Kine i novog hladnog rata.

Ta crnačka internacionalistička perspektiva zabeležena je u odgovoru Nelsona Mandele tokom njegove prve posete SAD-u, nakon što je pušten iz zatvora u Južnoj Africi, kada su ga pitali (na način „e, sad te imamo“), o podršci koju su ANC i drugi južnoafrički oslobodilački pokreti dobili od Kube, Libije i PLO-a.

Odgovorio je rekavši da je “greška to što neki pretpostavljaju da bi njihovi neprijatelji trebali biti i naši neprijatelji.”

Naš pokret – afrički, radikalni, antiimperijalistički, internacionalistički pokret, kinesku državu i kineski narod vidi sasvim drugačije od američke države i njene vladajuće klase. Podržavamo kolektivno ljudsko pravo na samoopredeljenje i nacionalni suverenitet za sve narode, nacije i države i, prema tome, zauzimamo stav odlučne opozicije naporima američke države da izoluje, potkopa i vojno ugrozi kinesku državu.

Protivili smo se takozvanom „zaokretu“ prema Aziji pod Obaminom administracijom i imenovanju Kine zajedno sa Rusijom kao globalne pretnje u NDAA (Zakonu o odobravanju nacionalne odbrane) za 2018. godinu. Protivimo se provokativnim vojnim manevrima američkih snaga u azijsko-pacifičkom regionu, posebno nepotrebnim i namerno agresivnim akcijama u vodama Južnokineskog mora. I osuđujemo militarizaciju plovnih puteva i pomorskih ruta od strane SAD, koja ima za cilj zastrašivanje i pretnju kineskoj državi.

Zauzeli smo stav da bi sve sporove u azijsko-pacifičkom regionu trebalo da rešavaju isključivo nacije tog regiona. Konkretno, protivimo se predlozima za povećanje broja američkih snaga u azijsko-pacifičkom regionu.

Živimo u izuzetno opasnim vremenima. Nepovratni pad američkog imperijalizma i anksioznost koju on stvara, zajedno sa nesmotrenošću i mediokritetskim karakterom američkih donositelja odluka, stvorili su nestabilnu situaciju da su neki sukobi opasniji od onih tokom perioda hladnog rata sa Sovjetskim Savezom. Lude strategije poput koncepta „preventivnog lansiranja“ – teorije da SAD mogu prve pokrenuti napad da unište interkontinentalne balističke rakete Rusije i Kine – postaju prihvatljive mogućnosti.

Američki kreatori politika odgovorili su na pitanja svojih evropskih saveznika u vezi sa posvećenošću NATO-u nakon najave američkog zaokreta ka Aziji rekavši da bi „evropske sile NATO-a trebale pozdraviti činjenicu da su SAD spremne da se uključe u ovaj novi strateški izazov u ​​ime saveza. “

Jasna je nama koji razumemo mentalitet belačke suprematije – jer naši životi zavise od tog razumevanja – pozicija koja ovde izražava priznanje zajedničkih interesa belog Zapada u održavanju globalne zapadne nadmoći. Ovo je kolektivni imperijalizam koji je posvećen održavanju kolonijalne vlasti o kojem je govorio Kvame Nkruma, a koji je karakterisalo američko vođstvo zapadnih sila proizašlo iz Drugog svetskog rata. Ovo je ludačka psihopatologija belačke nadmoći. Oni se pripremaju za rat, pobednički rat, protiv Kineza.

U samo poslednja dva meseca, američko javno mnjenje pojačalo je antikineske sentimente prikrivene rasnim kodiranjem Donalda Trampa, Džoa Bajdena i korporativne štampe sugerišući neizbežni sukob na horizontu. Danas je jezik možda šifrovan, ali njegova namera da ujedini zajedničke interese panevropskog kolonijalnog/kapitalističkog projekta je apsolutno jasan.

Zato Crnački pokret za mir (BAP) kaže da panevropski suprematistički kolonijalno/kapitalistički patrijarhat moramo nazvati egzistencijalnom pretnjom celom čovečanstvu. Naš zadatak mora biti da im oduzmemo moć koju imaju da unište svet.

Ovo je istorijski imperativ; a naša sposobnost da to učinimo odlučiće da li ćemo živeti ili umreti.

 

Ajamu Baraka – No to the New Cold war with China
Prevod: Princip.info

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.