Prvi put kao komedija, drugi put kao farsa. Šta se krije iza smrti negativca?

Foto: AP screengrab

Ono što vest o navodnoj eliminaciji lidera Islamske države ne čini atraktivnom široj javnosti van zemalja Zapada je duboko nepoverenje prema informacijama koje plasiraju američka administracija i zapadni mediji, pa se, za razliku od zapadnjačke javnosti, s pravom bavimo motivima i vremenskim okvirom lansiranja takvih vesti. Ukratko, specijalne američke jedinice navodno su opkolile lokaciju na kojoj se nalazio Abu Bakr al-Bagdadi, nakon čega su ga pozvale da se preda, a on je aktivirao prsluk sa eksplozivom i razneo se u paramparčad.1 Tako je Donald Tramp eliminisao glavnog negativca druge sezone američkog serijala „Rat protiv terora“, nakon što je Barak Obama prethodno eliminisao negativca iz prvog serijala. Bagdadijevo telo ne možemo videti jer bi sklapanje puzli trajalo par vekova, kao što ni telo Osame bin Ladena nismo uspeli videti jer su ga, kako kažu, bacili u more.2 Ali, ostavimo se lakovernosti zapadnjačkog auditorijuma i razmotrimo šta se zaista dešava na terenu u Siriji.

Američki predsednik se prvo zahvalio kurdskom SDF-u na saradnji i koordinaciji pri ovoj akciji,3 a nešto kasnije i Turskoj i Rusiji, koje su, navodno, takođe pomogle u lociranju Bagdadija. SDF i Turska su ponosno prihvatile ove pohvale, nadmećući se preko medija koja je strana više pomogla Amerikancima,4 dok je Rusija saopštila da nije svesna da je u toj akciji učestvovala.5 Tramp je, dakle, pohvalio sve aktere aktuelnih dešavanja u Siriji: Tursku – koja je dobila svoju Bezbednu zonu i čije je prisustvo u Siriji legalizovano kroz sporazume sa Kurdima i Rusima; Rusiju – koja je (zajedno sa sirijskom vladom) dobila pristup teritorijama koje su godinama bile pod američkom kontrolom, SDF – koji je, uz žrtvovanje dela teritorije koju je kontrolisao, ipak zadržao svoju političku i vojnu autonomiju; i naravno, najveće junake od svih – SAD – koje, eto, prosto ispunjavaju svoju istorijsku misiju i ne traže za to orden. Samo naftu.6 Dakle, iz Trampovog saopštenja možemo zaključiti da je prisustvo svih ovih aktera u Siriji legitimno, ali pod sadašnjom konstelacijom.

Podsetićemo vas da je Donald Tramp početkom godine izdao saopštenje u kojem se kaže da je Islamska država u potpunosti (100%) poražena i da više ne kontroliše ni pedalj teritorije.7 Sada, najednom, Islamska država postaje ponovo značajan faktor na severu Sirije. Za njih prvi put nakon dužeg vremena čujemo tokom turske ofanzive, kada kurdski SDF saopštava da je zatvor sa zarobljenicima ID-a granatiran od strane turske vojske, pa su navodno kurdski stražari napustili položaje, a zatvorenici pobegli.8 Tada (opet prvi put) saznajemo i da nije u pitanju samo zatvor, nego logor u kojem su smešteni i članovi porodica zatvorenika.9 Našu šokiranost ovim saznanjem nisu podelili i ostali novinari, pa tako niko nije upitao po kom se to osnovu interniraju porodice zarobljenika ili prestupnika uopšte. Ono čime su se mediji tada bavili bilo je vezano za kurdske apele Vašingtonu da ne ih ne napušta, jer, kao što vidimo, to može dovesti do vaskrsnuća zloglasne organizacije.

Nakon toga, svi se strateški potezi centriraju oko termina „Islamska država“. Stoga se i u sporazumima između Turske i SAD,  odnosno Turske i Rusije „zajednička borba protiv terorizma“ podvlači kao osnova,10,11 a Trampova odluka da otme sirijsku naftu pravda se opasnošću preuzimanja naftnih platformi od strane Islamske države – iste one koja je „ potpuno poražena“ i ne poseduje više ni pedalj teritorije.12 Iako je svima van zapadnog balončića jasno da se radi o otvorenoj krađi resursa, kao što vidite, značajni politički, diplomatski, vojni i medijski izazovi takvoj odluci ne postoje, čak i kada su druge supersile u pitanju. Doduše, Rusija jeste nazvala ovaj američki potez „međunardonim razbojništvom“,13 ali postaje jasno kao dan da Rusija ne govori baš sve.

Naime, nije jasno zašto u vremenskom vakumu od odlaska do dolaska američkih trupa sirijska vlada nije zauzela naftna polja pod kontrolom SDF-a, kada je već imala tu mogućnost. Takođe, pre nego što će „nove“ američke snage preći iz Iraka u Siriju, razgovori između Vašingtona i Moskve o tom pitanju su uveliko bili u toku.14 Osude od strane Moskve su prisutne, ali pokušaja da se ovo „razbojništvo“ spreči jednostavno nije bilo. Sa druge strane, kurdski SDF (sad je već i sam taj naziv obesmišljen, jer je kreiran da predstavi navodnu koaliciju kurdskog YPG-a i grupica FSA) nije se mnogo dvoumio oko prihvatanja američke „ponude“ o raspoređivanju novih trupa oko naftnih polja. I pored kukanja o „nožu u leđa“ i ponavljanja floskule o „nemanju prijatelja sem planina“, deluje da ipak ne postoje ni ideološke niti praktične prepreke da se to prijateljstvo najednom obnovi. Izvoz nafte predstavlja najveći izvor prihoda kurdske samouprave, a od nedavno se vrši preko firme izraelskog biznismena Motija Kahane, koji poseduje američko državljanstvo.15 Međutim, sada Tramp tvrdi da će uposliti neku od „velikih kompanija poput Exxon Mobile“ da preuzme na sebe taj posao,16 i dodaje da će „srediti nešto sa Kurdima, da i oni imaju priliv novca“.17

Tako je u subotu američki vojni konvoj, pojačan tenkovima i vojnim helikopterima zaposeo sirijska naftna polja,18 a legalnost ove akcije svodi se na pravni okvir borbe protiv Islamske države. Trampova administracija se poziva na Autorizaciju vojne sile koju je Kongres odobrio posle napada, 11. septembra 2001., a koja vladi daje široka ovlašćenja za borbu protiv Al Kaide i drugih terorističkih grupa – isti akt na koji se oslanjala Obamina administracija tokom angažovanja u Siriji.19 Otuda i vakrsnuće ove organizacije u saopštenjima i sporazumima, kao i najnovija akcija eliminacije Abu Bakra al-Bagdadija, kojoj su, barem prema Trampu, kumovale sve strane u Siriji, nakon pažljivog višemesečnog planiranja.

Naravno, istinski motiv zauzimanja naftnih polja, osim finansijskog koji je očigledan, tiče se uskraćivanja sredstava sirijskoj vladi da obnovi zemlju i guranja Sirije u ruke stranih kreditora, kao i toga da Sirija ostane finansijski teret Iranu. Međutim, ova igra daleko je od finala. Trampova izjava da će deo američkih trupa u Siriji takođe biti stacioniran na granici sa Izraelom, kao da je promakla svetskim medijima.20 Njena važnost je u tome što svu teritoriju na toj lokaciji u rukama drži vlada Sirije. Biće veoma zanimljivo videti kako SAD nameravaju da ispune ovaj cilj. To nas dovodi i do pitanja koliki je zapravo izraelski uticaj na aktuelna dešavanja u Siriji, kao i do zapažanja da je uticaj Irana na ista ta dešavanja naprasno sveden na minimum.

Što se tiče smrti Abu Bakra al-Bagdadija, možemo samo konstatovati da je nastupila u pravo vreme da se “ponovnom” američkom vojnom prisustvu u Siriji nađe opravdanje u očima zapadnog auditorijuma.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50200339  

  2. https://www.theguardian.com/world/2011/may/02/bin-laden-body-buried-sea  

  3. https://www.nbcnews.com/news/world/kurds-claim-role-u-s-operation-believed-have-killed-isis-n1072526  

  4. https://www.alaraby.co.uk/english/news/2019/10/27/turkey-syrian-kurds-claim-credit-in-baghdadi-death-operation  

  5. https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-baghdadi-russia-commen/russian-defense-ministry-we-are-unaware-of-alleged-assistance-in-baghdadi-operation-ria-idUSKBN1X60J4  

  6. https://www.vox.com/2019/10/25/20931932/trump-syria-oil-isis-withdrawal-troops  

  7. https://abcnews.go.com/Politics/trump-claims-100-percent-isis-caliphate-defeated-syria/story?id=61388529  

  8. https://time.com/5698735/turkish-shells-islamic-state-prison/  

  9. https://www.theguardian.com/world/2019/oct/13/kurds-say-785-isis-affiliates-have-escaped-camp-after-turkish-shelling  

  10. https://twitter.com/nateschenkkan/status/1186693723998040065  

  11. https://www.iletisim.gov.tr/english/haberler/detay/joint-turkish-us-statement-on-northeast-syria  

  12. https://www.voanews.com/middle-east/us-bolstering-troops-guarding-syrian-oil-fields  

  13. https://time.com/5711498/russia-criticize-us-syria-oil/  

  14. https://news.yahoo.com/us-may-send-troops-armored-132248960.html  

  15. http://www.princip.info/2019/08/27/procureli-dokument-sirijski-kurdi-ovlastili-izraelskog-biznismena-da-izvozi-svu-naftu-koju-kontrolisu/  

  16. https://www.cnbc.com/2019/10/27/trump-wants-to-make-a-deal-with-exxon-or-others-to-tap-syrian-oil.html  

  17. https://www.nytimes.com/2019/10/26/us/politics/trump-syria-oil-fields.html  

  18. https://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13980804000768  

  19. https://www.govtrack.us/congress/bills/107/sjres23/text   

  20. https://www.timesofisrael.com/trump-says-some-us-troops-staying-in-syria-after-requests-from-israel-jordan/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.