SAD dale rok saveznicima da prestanu sa uvozom nafte iz Irana do 4. novembra!

Foto: Reuters

SAD su zatražile od zemalja saveznica da prestanu sa uvozom iranske nafte do 4. novembra i ne žele da produže ovaj rok čak ni minimalno.1

Odmah nakon toga, cena nafte porasla je više od 3,5 odsto u Njujorku, jer se očekuje masivan gubitak snabdevanja iz Irana tokom naredne zime.

“Ako američki saveznici skroz prestanu sa uvozom, a Indija i Kina smanje uvoz, tržište nafte moglo bi da izgubi do 1,5 miliona barela iranske nafte dnevno – što je daleko više nego što je bilo ko očekivao pre samo nedelju dana”, rekla je Amrita Sen, glavni analitičar u Energy Aspects Ltd. u Londonu.

Zvaničnik Stejt departmenta koji je obavestio novinare pod uslovom anonimnosti, rekao je da Sjedinjene Države planiraju razgovore sa vladama Turske, Indije i Kine, o pronalaženju drugih zaliha. Zvaničnik je rekao da je važan deo tih razgovora naći način da smanjenje uvoza nafte iz Irana ne utiče štetno na ove zemlje.

Sjedinjene Države takođe planiraju razgovore sa saveznicima na Bliskom istoku u nastojanju da se obezbedi dovoljno globalno snabdevanje naftom, saopštio je zvaničnik.

Ako se iranski izvoz smanji za više od milion barela dnevno, Rijad će verovatno morati da pumpa sa maksimalnim kapacitetom po prvi put od kraja šezdesetih godina. “Ako Saudijska Arabija ne može nadoknaditi gubitak iranske nafte, onda bi Vašington uvek mogao da upotrebi svoje Strateške rezerve nafte. To bi mogla i Kina”, rekao je Jan Stuart, ekonomista u Cornerstone Macro LLC u Njujorku.

Američki zvaničnici su ove nedelje uputili zahtev i Japanu da prestane sa uvozom iranske nafte, najavljujući razgovore sa japanskom vladom uskoro.2

U međuvremenu, inflacija koju su izazvale nove sankcije Iranu dovela je do velikih protesta širom ove zemlje. Na crnom tržištu dolar iznosi 90.000 rijala,  dok je zvanični devizni kurs oko 42.000 rijala za dolar.3

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-26/u-s-is-said-to-press-allies-to-end-iran-oil-imports-by-nov-4  

  2.  https://en.mehrnews.com/news/135041/US-asks-Japan-to-completely-stop-purchasing-Iran-s-oil  

  3.  https://www.npr.org/2018/06/26/623522943/in-tehran-economic-protests-flare-as-irans-currency-plunges  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.