Proglas palestinskih komunista protiv zajedničkih vojnih vežbi SAD, Grčke i Izraela

Proglas PFLP-a prenosimo u celosti:

Narodni front za oslobođenje Palestine osuđuje zajedničke vojne vežbe mornarica izraelske okupacije, SAD i Grčke, kao preteću akciju protiv palestinskog naroda i celog arapskog regiona, kojoj moraju da se usprotive sve progresivne snage u Grčkoj, i progresivni pokreti u Sjedinjenim Državama.

Sadašnja Vlada Grčke je obećala da će završiti vojnu saradnju sa Izraelom. Ali, kao što Izrael nastavlja izgradnju novih naselja na palestinskoj zemlji, konfiskuje zemljište, ruši palestinske kuće, vrši opsadu Gaze, masovna hapšenja i pogubljenja Palestinaca, grčka mornarica nastavlja da učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama sa istom tom vojskom izraelske okupacije koja je odgovorna za uništavanje palestinske zemlje i palestinskih života.

Vežba uključuje obuku za napade na brodove. Mi ne zaboravljamo da je samo u poslednjih nekoliko godina, izraelska vojska napala više civilnih brodova na moru koji su pokušali da probiju nepravednu i nelegitimnu blokadu Gaze. U 2010. godini, u napadu izraelske mornarice ubijeno je 10 međunarodnih civilnih aktivista koji su preduzeli plovidbu protiv opsade i blokade. Snaga grčkog pokreta je u slanju brodova koji razbijaju blokadu Gaze, ne brodova koji sprovode opsadu.

Izraelska mornarica kontinuirano uništava i puca po brodovima palestinskih ribara u Gazi; samo u toku prošle nedelje, 12 ribara je uhapšeno, a nekoliko brodova konfiskovano i teško oštećeno. Napad mornarice okupacije na palestinske ribare predstavlja napad na palestinsku industriju koja izdržava 70.000 Palestinaca u Gazi; ne radi se samo o napadu na pojedince, već na održivost i postojanje palestinskog naroda i njihovog tradicionalnog ribarstva.

Cilj ovih vežbi je jačanje američkog imperijalizma i njegovog cionističkog partnera u regionu, dok prikazuju veliku vojnu silu u pretećem gestu protiv svih naroda u regionu. Strašno je da grčka vlada nastavlja da aktivno učestvuje i organizuje ove vežbe, pokazujući kako još jednom okreće leđa popularnim obećanjima zbog kojih je i dospela na vlast.

Mi takođe znamo vrlo dobro da ove vežbe dolaze u kontekstu tekuće strategije pljačke i oduzimanja rezervi prirodnog gasa koje pripadaju ljudima u regionu, uključujući i palestinskom narodu, od strane cionističke okupacije, evropskih zemalja i njihovih saveznika.

Narodni front za oslobođenje Palestine poziva na akciju Grčki pokret za pravdu, protiv militarizacije, i u znak solidarnosti sa palestinskim narodom, protiv ovih pretećih, nasilnih vežbi koje obučavaju okupacionu vojsku i mornaricu za još efikasniju praksu ubijanja, ugnjetavanja i okupiranja. Pozivamo progresivne pokrete – koji su blokirali i onemogućuli da izraelski brod bude naoružan u Grčkoj u 2009. tokom brutalnog cionističkog napada na Gazu – da stavi tačku na te vojne vežbe i korišćenje Grčke kao baze za operacije obuke vojske okupacije protiv palestinskog naroda.

Dalje, pozivamo sve progresivne snaga u Sjedinjenim Američkim Državama, vodećoj imperijalističkoj sili u svetu, ključnom partneru cionističke države i donoru 3 milijarde dolara godišnje vojsci okupacije, da pojačaju borbu protiv ovih zajedničkih vojnih vežbi, koje takođe služe obuci američkih snaga za imperijalističke agresije širom sveta u partnerstvu sa svojim cionističkim aparthejd saveznikom.

Palestinske organizacije, snage i pokreti su jedinstveni u pozivu na ekonomski, vojni, akademski i kulturni bojkot cionističke države. Učestvovanje u zajedničkim vojnim vežbama sa mornaricom okupacije nije samo izdaja palestinskog naroda, nego i direktno učešće u ratu protiv Palestine. Naravno, to nije ništa novo za američke vojne snage i američku vladu, koja pruža neograničenu pomoć i podršku cionističkoj državi, ali se tome mora suprotstaviti. Sve veći broj ljudi i socijalnih pokreta širom SAD i širom sveta osuđuje izraelske zločine protiv palestinskog naroda, u crkvama, sindikatima, univerzitetima i društvenim pokretima.

Takođe se mora naglasiti da su ove ratne igre održane u bazi NATO-a, vojnog saveza koji je doneo propast i destrukciju arapskom svetu, od Iraka preko Libije do Sirije. Svaka progresivni pokret u NATO zemljama treba da zatraži izlaz iz ove vojne alijanse koja ugrožava bezbednost i mir narodima širom sveta.

Borba protiv ovih zajedničkih vojnih vežbi je napad na vojni savez cionizma i imperijalizma koji svakodnevno ugrožava palestinske živote, i dužnost progresivnih pokreta u Grčkoj i u SAD. Zaustavite američko/izraelske/grčke ratne igre! Ne NATO-u! Pravda za Palestinu!

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://pflp.ps/english/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.