Situacija u Kamišliju mirna, sukobi u potpunosti prekinuti

Qamishli-Map-2016U gradu Kamišliju u sirijskoj provinciji Hasaki, 20. aprila su izbile žestoke borbe između kurdske policije Asajiš i paravojnih jedinica Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) nakon što su pripadnici Asajiša odbili da se zauste na kontrolnom punktu unutar granica ovog mesta.

Građani ovog mesta čije je hrišćansko stanovništvo odano Bašaru al-Asadu, bili su svedoci sukoba koji je trajao naredna 72 sata, a iza sebe je ostavio 10 poginulih kurdskih boraca, 22 borca na strani sirijskih snaga, kao i 17 civila.

Ruska delegacija je 22. aprila posredovala u uspostavljanju prekida vatre u gradu, a koji su obe strane ispoštovale.

Kao posledica trodnevne borbe, Asajiš i kurdska milicija Jedinice narodne odbrane (YPG) su preuzele kontrolu nad zatvorom u istočnom delu grade dok su snage NDF-a preuzele nekoliko lokacija u centralnim kvartovima Kamišlija. Sa uspostavljanjem primirja, obe strane su oslobodile zarobljenike.

Za razliku od situacije u gradu Hasaki, svi zajednički sirijsko-kurdski kontrolni punktovi su razmontirani, a napetost je i dalje prisutna u Kamišliju.

Iako su vladine snage faktički okružene kurdskim snagama u Kamišliju, njihove trupe i dalje drže pod kontrolom nekih 50-ak sela južno od granice grada.

Međutim, Asajiš i YPG će verovatno ponovo pokušati da zauzmu sam grad u nekom trenutku jer predstavlja prestonicu sirijskog Kurdistana, tj. u njemu je vlada Rožave. Da bi to postigle, kurdske snage bi morale da pobede stotine vojnika i boraca odanih vladi Sirije, a pre svega arapska plemena organizovana kroz NDF-a, kao i asirijske paravojne snage Sotora i Hamija al-Džezira.

Bez obzira na to, kršenje prekida vatre nije zabeleženo u Kamišliju do sada.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.almasdarnews.com/article/peace-reigns-qamishli-kurdish-syrian-clashes-halt-completely-map-update/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.