Sporazum Rusije i Finske o zatvaranju graničnih prelaza za izbeglice

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin

Rusija i Finska su postigle sporazum da uvedu privremena ograničenja na dva granična prelaza, nakon povećanog protoka azilanata iz Rusije u Finsku u toku ove godine, prenosi Reuters.1

Prema sporazumu koji su potpisali predsednici Vladimir Putin i Sauli Ninisto u Moskvi, granični prelazi Salla i Raja-Jooseppi biće otvoreni samo za finske, ruske i beloruske građane i članove njihovih porodica tokom narednog perioda od šest meseci, uz stupanje na snagu odmah, i mogućnost produženja ovog perioda prema potrebi.

„Cilj ovog ograničenja je da se spreči ilegalna imigracija. U skladu sa novim zahtevima EU, Finska ima obavezu da spreči pojavu novih puteva ilegalne imigracije”, saopštila je kancelarija finskog predsednika.

Nakon zatvaranja balkanske rute, EU je zabrinuta da bi migranti mogli da koriste ovu, slabije korišćenu rutu, preko Rusije do Finske.

U saopštenju finske vlade se navodi da su mnogi migranti Avganistanci, pa ne beže od rata ili progona, već su u pitanju ekonomske izbeglice. Interesantno da niko nije pokušao da objasni Fincima da rat u Avganistanu još traje, kao i da su finske vojne trupe angažovane u Avganistanu u okviru NATO-a.2

Ove dve zemlje takođe su potpisale memorandum o povećanju razmene informacija o imigraciji.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://uk.reuters.com/article/uk-europe-migrants-finland-russia-idUKKCN0WO311  

  2.  http://www.tolonews.com/en/afghanistan/22632–finland-to-keep-troops-in-afghanistan-  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.