Izraelski ministar odbrane: „Svrgnuli smo Morsija!”

Foto: Moti Milrod

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon izjavio je u svom govoru na godišnjoj konferenciji AIPAC-a, najvećeg cionističkog lobija u SAD, da je rušenje bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Morsija, i dovođenje na vlast sadašnjeg predsednika Abdela Fataha al-Sisija, planirano od strane Izraelaca, u saradnji sa obaveštajnim službama arapskih zemalja „Persijskog zaliva”, i generala egipatske vojske.1

On je takođe rekao da je prisustvo vojnih režima u arapskom svetu, a posebno u Egiptu, u interesu Izraela.

On se izvinio što vojni režimi obično zanemaruju demokratiju u Egiptu, i pozvao je AIPAC da pruži podršku egipatskom predsedniku.

Jalon je eksplicitno rekao: „Odlučili smo da dozvolimo generalu Al-Sisiju, koji je bio ministar odbrane u to vreme, da mobiliše vojsku, preuzme vlast i postane predsednik. Zapad bi trebalo da shvati da je ovo od strateškog interesa i za njih.”2

Ovo nije prvi put da izraelski zvaničnici javno navode potrebu da se predsednik Egipta „sačuva”, kako bi služio interesima Izraela.

Izrael je negovao dobre odnose sa bivšim egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, ali su, nakon njegovog svrgavanja, i pobede Morsija na predsedničkim izborima, odnosi dve zemlje zahladili.

Podsetimo, Morsi je svrgnut vojnim pučem 2013. godine.

 

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.alaraby.co.uk/opinion/2016/3/17/لا-للتطبيع  

  2.  https://www.middleeastmonitor.com/articles/middle-east/24563-no-to-normalisation  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.