Nagrada od 27 miliona dolara za informacije o liderima Al-Šababa

Foto: AP

Američka vlada nudi nagradu od 27 miliona dolara za informacije o tome gde se nalaze šest ključnih lidera somalijske organizacije Al-Šabab.

Američki državni sekretar je proglasio Al-Šabab stranom terorističkom organizacijom 18. marta 2008. godine.

Islamistička organizacija je kontrolisala glavni grad Mogadišu 2006. godine, ali ih je invazija etiopskih snaga primorala da se povuku u ruralne krajeve. Ubrzo potom, invaziji su se priključili i Kenijci, čije trupe na teritoriji Somalije i danas broje oko 20.000 vojnika, pod okriljem Mirovne misije UN-a, odnosno Afričke Unije.

Al-Šabab tvrdi da se bori za oslobođenje Somalije od Zapadnog imperijalizma, protiv “marionetske vlade” i trupa Afričke Unije koje ratuju u službi Zapada, a američki Stejt Dipartment veruje da organizacija broji oko 7000 članova.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, prošlog meseca, najavio slanje britanskih trupa u Somaliju, kako bi zaustavile pretnju Al-Šababa po region.

Dugogodišnji lider Ahmed Abdi Godane je nedavno ubijen u američkom vazdušnom napadu, a ulogu lidera preuzeo je Abu Ubaidah.

Ako ste slučajno videli nekoga iz vrha ove organizacije, ili imate ideju gde se pojedinci iz organizacije skrivaju, možete informacije proslediti na vebsajt “Rewards for Justice”, i pokupiti primamljivu novčanu nagradu.

Intervju sa jednim od lidera organizacije možete pogledati ovde:

 

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.