Procureo tajni plan EU o deportaciji izbeglica

Evstafiev-bosnia-sarajevo-water-lineU narednih nekoliko nedelja, sve izbeglice kojima se ne da azil u EU biće deportovani, piše britanski Tajms pozivajući se na tajne planove Brisela kojima je ovaj list imao pristup. Tajni plan predviđa pritvaranje izbeglica kao preventivne mere da ovi ne bi izbegli deportaciju.

Istovremeno EU preti Nigeru i Eritreji ukidanjem pomoći, trgovinskih ugovora i uvođenjem viznog režima budu li odbili da prihvate svoje, kako navode, „ekonomske” migrante. Ovaj potez više govori o kvalitetu pomoći i trgovinskih ugovora prema ovim zemljama.

Predviđa se da će broj odbijenih zahteva za azil dostići 400,000. Kako procenjuje list, radi se o „humanitarnom i političkom izazovu” za EU. Jedan od efekata koji nacrt plana predviđa je obeshrabrivanja novih azilanata i „neregularnih imigranta” drastičnim podizanjem broja stope „povratnika”.

Takođe se predviđa da bi Evropska komisija mogla sprovesti pravni postupak i kažnjavanje zemalja koje ne izvrše deportacije u skladu sa međunarodnim propisima.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.