Maduro: Pomoći ćemo Africi, mi smo njeni sinovi


Na vanrednoj sednici organizacije ALBA (Bolivarska Alijansa za Narode naše Amerike) u glavnom gradu Venecuele, Karakasu, Nikolas Maduro je pozvao svoje kolege, lidere latinoameričkih država, da preduzmu mere da pomognu “svojoj afričkoj braći”.

Predsednik Venecuele zahteva od država Latinske Amerike i Kariba da stvore i podrže nove inicijative u Africi, kao odgovor na evropsku krizu sa imigrantima.

“Mi smo sinovi Afrike”, rekao je on. “Mi ne možemo da zatvaramo oči, i da se pretvaramo kako se ništa ne dešava”, rekao je on.

Maduro je izjavio da na hiljade Afrikanaca i Sirijaca rizikuje živote u pokušaju da se domognu Evrope, a oni koji uspeju u tome bivaju tretirani nečovečno od strane Evropljana, iako je za njihov status odgovorna “haotična politike Zapada”, kao i “istorijski, kulturni, ekonomski i politički” razlozi.

On je predložio da evropski narodi doniraju 20% od svojih vojnih budžeta da investiraju u socijalne programe, umesto što kreiraju haos i siromaštvo u Africi, a pozvao je i ALBA nacije da investiraju u obrazovanje, zdravstvo i infrastrukturu u Africi.

Predsednik Venecuele je takođe istakao kako je solidarnost između naroda Latinske Amerike i Kariba ključ mira i sigurnosti, uprkos pokušajima destabilizacije Venecuele, Brazila i Argentine.

“Nisu uspeli da nas destabilizuju, ne zato što ne žele, već zato što ne mogu”, rekao je Maduro.

“Razdvojeni smo slabi. Lak plen. Ujedinjeni smo sila. U dobru i zlu, moramo ostati ujedinjeni”, rekao je Maduro.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.