Istorijski potencijal samita BRIKS-a u Ufi

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Nova banka BRICS-a, koja je počela sa radom juče u Ufi, odlučila je da odobri svoj prvi infrastrukturni projekat u aprilu 2016. Ovo će biti ulazak na scenu Nove banke za razvoj, banke zemalja BRICS-a, ili preciznije, zemalja koje se suprotstavljaju američkoj hegemoniji.

BRICS se brzo dao na posao i čini se da predstavlja realnu stratešku inovaciju i geopolitiku za 21. vek. U ovom novom, polarizovanom svetu, gde Sjedinjene Države ponavljaju scenario Hladnog rata sa Rusijom, a Evropa ih, čini se, sledi u toj avanturi, pojavljuje se BRICS koji pretstavlja globalni izazov američkoj hegemoniji, a u njegovom se sastavu nalaze Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Samit BRICS-a u Ufi mogao bi biti od istorijskog značaja zbog tačaka kojima se bavio. Nemoguće je ne uzeti u obzir Novu banku za razvoj, banku koja bi, teoretski, mogla da sruši zapadnjačku vladavinu nad finansijskim institucijama. To je prava investiciona banka koja će početi da dajstvuje na tržištu, sa 50 milijardi dolara u rezervama za međunarodnu razmenu. Peking će položiti najveći iznos i banka će 2016. biti u punom dejstvu.

Banka BRICS-a će podržavati ekonomije u razvoju, finansirati projekte usmerene na razvoj, međutim, jasno je da je Zapad zabrinut da bi mogla postati oruđe za proširenje sfere uticaj Moskve i Pekinga. Kako izveštava ruska agencija Sputnjk, Nova banka za razvoj mogla bi da odobri svoj prvi infrastrukturni projekat u aprilu 2016, tako da će njene aktivnostu uskoro zaživeti, sa jasnom zamisli da postanu alternativa postojećim finansijskim institucijama, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, institucije koje se okrivljuju za to da služe uglavnom interesima Sjedinjenih Država. U tom smisli, panika u Beloj Kući je razumljiva zato što je očigledna uzaludnost sankcija koje su nametnute Rusiji, jer su one umesto da izoluju Rusiju, dovele do toga da ona ubrza svoj proces prilaska BRICS-u.

U aprilu 2016, zato, Nova banka za razvoj mogla bi postati stvarnost, po prvi put investirajući u infrastrukturu, i od tada bi se sa pravom moglo govoriti o “novoj eri”.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.